اصول طراحی نمای ساختمان اداری و مسکونی
نمای ساختمان از مهم ترین بخش ها و در واقع اولین جلوه بصری هر ساختمانی است. نمای ساختمان می تواند حس های متفاوتی را القا کند و نوع کاربری ساختمان را نشان دهد. به عبارتی نما موجب جدا سازی درون ساختمان از محیط بیرون آن شده و موجب بازتاب عقاید، فرهنگ و ذوق طراح و کافرما می گردد. از این رو از آن جایی که نما به عنوان اولین عنصر تاثیر گذار در مخاطب می باشد، بنابراین طراحی نما باید طبق اصول و ضوابطی خاص طراحی شود. به همین دلیل توجه داشته باشید برای داشتن ساختمانی زیبا و مقاوم بهتر است اصول طراحی نما و همچنین سبک های طراحی نما را مورد توجه قرار دهید تا بتوانید زیباترین و مقاوم ترین نمای بیرونی را برای ساختمان خود طراحی کنید. از این رو در این مقاله همراه شارین آرک باشید.
اصول کلی برای طراحی نما ساختمان
نماي ساختمان بايد به شکلي طراحي شود که علي رغم حفاظت محيط داخل از بيرون، ارتباط فضاي بيرون را با محيط داخل ساختمان به خوبي برقرار کند. ما در فضاي شهري با يک ساختمان روبرو نيستيم، در واقع هر ساختمان جزئي از فضاي شهري محسوب مي شود که زیبایی و عدم زیبایی آن بر فضاهاي عمومي تأثير گذار است. ساختمان يک موجود منزوي و خود بسنده نيست که بتواند تمام توجه طراح و مالک را به خود جلب کند، بلکه باید با حفظ شخصیت و اعتبار خود، عنصری از یک جامعه وحدت یافته باشد و این امر فقط با طراحی خوب نمای خارجی ساختمان امکان پذیر است.
پس می توان اصول طراحی نما را به صورت زیر نام برد:
۱٫ توجه به مصالح و متریال نما
از اصول اولیه طراحی نما این است که از مواد و متریال مناسبی استفاده کنید. نماها می توانند از نظر مصالح با یکدیگر متفاوت باشند. مصالح نما در رنگ، شکل، زبری و خشنی نما تاثیر می گذارد. مصالح بومی نشان می دهد که نما مربوط به چه منطقه ای است. در انتخاب مصالح باید دقت شود. شرط رسیدن به یک نمای خوب این است که هم از کیفیت مصالح آن مطمئن باشیم از زیبایی مطالح آن.
۲٫ هماهنگی اجزای نما
المان های به کار گرفته شده در نما باید دارای هماهنگی و ریتم بخصوصی باشند. به وسیله تناسب مناسب پنجره ها، بازشوهای در، سایبان و محدوده سقف ها، سازه های عمودی و افقی، مصالح، رنگ، عناصر تزیینی و… می توان این هماهنگی را ایجاد کرد.
۳٫ جداسازی مناسب اجزای نما
جداسازی عناصر افقی و عمودی تاثیر کلی در نمای ساختمان دارد. تناسبات عناصر ساختمان لازم است با کل ابعاد ساختمان مطابقت داشته باشد و تفاوت سطح ها باید در نما مشخص باشد. در واقع ترکیب کلی نما، نظم در این تفاوت ها است.
۴٫ ترکیب عناصر نما
ترکیب پنجره ها، ایوان ها، درها و به طور کلی بازشوها، همچنین بافت و جنس نما و کمپوزسیون آن در هر عصر متفاوت است و در عین حال در یک تداوم شهری تغییر می کند. طراح می تواند نما را به عالی ترین حد ترکیب معماری برساند و یا آنرا تا حد یک سطح بدون طراحی و فکر رها کند.
۵٫ تناسب رنگ نما
تناسب رنگ از اصول دیگر طراحی نما می باشد که می تواند یک نما را به مطلوبیت برساند. انتخاب رنگ های مناسب و همچنین ترکیب و تناسب آن ها با یکدیگر نکته ای است که باید در طراحی نما به کار گرفته شود. رنگ یکی از بارزترین ویژگی های بصری یک نما است و اگر به درستی و با دقت و تناسب انتخاب نشود، می تواند کیفیت بصری بهترین طرح ها با مرغوب ترین متریال ها را به کلی از بین ببرد.
۶٫ نورپردازی نما
طراحی نورپردازی نمای ساختمان، به اندازه طراحی خود نمای ساختمان از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا نورپردازی باعث می شود که ساختمان در تاریکی شب مانند روشنایی روز تاثیر گذار باشد و جذاب به نظر برسد. نکته ای که در نورپردازی بسیار مهم است، این است که نباید قبل از نمای ساختمان نورپردازی به چشم مخاطب بیاید و تاکید بر نوپردازی باشد.
۷٫زیبایی بصری نما
برای ایجاد جذابیت و زیبایی بصری نمای ساختمان، بهتر است از پنجره در تعداد و وسعت بالا کمک گرفت. در طراحی نما، با استفاده از پنجره ها، می توانید حس زیبایی و شفافیت را در ساختمان ایجاد کنید. پنجره ها علاوه بر ارزش افزایی نمای ساختمان، به دریافت نور و روشنایی طبیعی درون ساختمان نیز کمک می کنند. فقط به خاطر داشته باشید تعدد پنجره ها نباید نمای ساختمان را از ریتم و هویت اصلی خود خارج کند.
اصول طراحی نمای ساختمان اداری
نمای ساختمان اداری جزو اولین نماد های بصری سازمان شما به حساب می آید و به نوعی هویت شرکت شما را به نمایش می گذارد. پس باید بین حوزه کاری و نمای ساختمان سازمانتان تان ارتباط ایجاد کنید.
سبک های طراحی نما به طور کلی به دو دسته عمومی تقسیم می شوند. سبک مدرن و کلاسیک، دو سبک مورد استفاده برای نمای ساختمان های اداری می باشد. انتخاب سبک طراحی نما ، باید مرتبط با حوزه کسب و کاری شما باشد. اگر کسب و کار شما در زمینه تکنولوژی و آی تی می باشد، بهتر است از سبک مدرن برای طراحی نمای ساختمانتان استفاده کنید. در صورتیکه حوزه کاریتان در زمینه خانواده و کودک است و یا محصولات بومی و سنتی را صادر می کنید، به شما توصیه می کنیم از نمای کلاسیک برای ساختمانتان کمک بگیرید. نمای کلاسیک دارای المان های منحصر به فردی است. برای مثال می توان به سیمان سفید و سنگ مرمر اشاره کرد.
شیشه
شیشه یکی از متریال های پرکاربردی است که در ساخت نماهای اداری مورد استفاده قرار می گیرد. با وجود اینکه سال ها است از شیشه در نمای ساختمان استفاده می شود، اما هنوز طرفداران خود را دارد. ترکیب شیشه با نور پردازی در فضاهای اداری و تجاری اگر به صورت اصولی انجام شده باشد، می تواند جلوه ای چشمگیر به ساختمان شما بدهد.
یکی دیگر ایده هایی که برای طراحی نمای ساختمان های اداری مورد استفاده قرار می گیرد و در ایران نیز محبوب می باشد، نمای رومی است. نمای رومی که حس و حال کلاسیکی دارد، دارای المان های منحصر به فردی می باشد. این المان ها شامل مصالح ساختمانی نظیر سیمان سفید و سنگ های مرمر می باشد.
نورپردازی
نورپردازی ساختمان هایی که از طراحی کلاسیک برای نمای ساختمانشان استفاده کرده اند، بسیار مهم و کاربردی است و می تواند به سازمان شما ظاهری شیک و زیبا بدهد.
اصول طراحی نمای ساختمان مسکونی
مسئله ای که قبل از طراحی ساختمان و انتخاب متریال مربوط به آن مهم است، توجه به بودجه مالی کارفرما می باشد. طراحی و انتخاب متریال مورد نظر باید بعد از آگاهی از بودجه مالی انجام شود.
از دیگر مواردی که قبل از طراحی نما باید به آن توجه کرد، اقلیم و جغرافیای منطقه است. برای مثال ساختمان هایی با پنجره های بزرگ در محیط های جغرافیایی سردسیر توصیه نمی شود .
برای ایجاد خلاقیت در نمای ساختمان از طرح هایی استفاده نکنید که باعث بوجود آمدن فضای پرت و غیر قابل استفاده در داخل ساختمان شود.
توجه به نمای سایر ساختمان های مجاور، یکی دیگر از مواردی است که در اصول طراحی نما باید به آن دقت شود. وجود تناسب بین ساختمان های یک منطقه از نظر زیبایی شناسی، ضروری می باشد.